Логопед/Педагог

Ася Филипова

За мен е предизвикателство и удоволствие да работя и общувам с тези деца и техните родители. Работата с деца е призвание, отговорност и отдаденост !

За мен

Аз съм Ася Филипова, а по професия съм педагог (предучилищен и начален) и клиничен логопед. В ежедневието си помагам на деца и възрастни с комуникативни нарушения, за да преодолеят ограниченията си и да подобрят качеството си на живот. Като майка на две деца познавам проблемите и страховете на всяко съвременно семейство. Ежедневно работя и се срещам с деца с различни проблеми, но целта ми при всички е една – достигане на трайни резултати. Работя основно с деца и в последните години, моят професионален интерес е насочен към ранното дестко езиково и говорно развитие. Интерес за мен са разстройствата от аутистичния спектър, като за мен е предизвикателство и удоволствие да работя и общувам с тези деца и техните родители. Работата с деца е призвание, отговорност и отдаденост. Моята цел е да отговоря на потребностите на всяко едно дете с проблеми в езиково-говорното развитие и да разгърна максимално неговия потенциал. Интересувам се от новостите в областта на нарушенията в комуникацията и прилагам различни методи за постигане на трайни и дългосрочни резултати.

Образование
  • Предучилищна педагогика и чужд език, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, 2006 г.
  • Предучилищна и начална педагогика, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, 2008 г.
  • Логопедия, Югозападен университет „Неофит Рилски“, 2019 г.
  • Клинична логопедия, Югозападен университет „Неофит Рилски“, 2022 г.

Обучения

  • Методът „Монтесори“ за деца от 0 до 6 г., Асоциация Монтесори – Ръка за Ръка (член на Montessori Europe и Pacific Northwest Montessori Association), 2022 г.
  • Методът „Монтесори“ за деца със специални образователни потребности, Асоциация Монтесори – Ръка за Ръка (член на Montessori Europe и Pacific Northwest Montessori Association), 2022 г.
  • Методът „Монтесори“ за деца от 6 до 12 г., Асоциация Монтесори – Ръка за Ръка (член на Montessori Europe и Pacific Northwest Montessori Association), 2022 г.
  • Обучение с два квалификационни кредита на тема „Приказкотерапията или как чрез приказката да създадем позитивна среда на децата в детската градина РААБЕ България ООД, 2022 г.
  • Придобито свидетелство за V ПКС; Вликотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“; 2021 г.; Велико Търново.
  • Обучение с два квалификационни кредита на тема „Директорът/Учителят – ефективен ръководител, мeниджър и лидер в образованието“ към Център „Интерактивно обучение“; 2021г., Варна
  • Обучение с един квалификационен кредит на тема „Ефективните комуникации в образователната институция – условие за усъвършенстване на педагогическото общуване“ към Център „Интерактивно обучение“; 2020г., Варна
  • Обучение на тема: „Сензорно-моторни занимания. Как да стимулираме детето у дома или в детската ясла, градина, училище, ЦСОП, “Карин дом (Център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални нужди); 2020 г.
  • Участие в трета международна конференция „Допълваща и алтернативна комуникация“, АСИСТ подпомагащи технологии; 2020 г.; София
  • Класически и лечебен масаж, Медицински център ЕС О ЕС Травма център ООД – лектори доц. д-р Екатерина Митова, доц. д-р Стаменка Митова, 2019
  • Участие във Втора международна конференция „Допълваща и алтернативна комуникация“; 2019 г.,София

Публикации

woman, book, to read-2701154.jpg

 

  1. Костова, Р., Салабашева, А., Добрева, К., (2019). Диагностика на лица с дизартрия, Сборник с доклади от международна логопедична конференция – „Работа с родители“, Албена, България, 31 май-2 юни 2019 г.Изд. Ромел
  2. Костова, Р., Салабашева, А., Добрева, К., Симонска, М., (2019). Диагностика на лица с дизартрия, Сборник с доклади – 20-та студентска конференция „Логопедия“, Април, 2019 г.
  3. Салабашева, А., Андреева, А., (2019). Скрининг въпросник за откриване на слухови нарушения в училищна възраст, Сборник с доклади – 20-та студентска конференция „Логопедия“, Април, 2019 г.
Scroll to Top